PA & Holacracy?!


“In holacracy, one of the principles is to make the implicit explicit – tons of it is about creating clarity: who is in charge of what, who is taking what kind of decision – and there is also a system for defining that, and changing that, so it’s very flexibel at the same time.”

Evan Williams
Co-Founder Twitter & geologist

Beste PA,

Hoe speel jij in op de toekomst? Op nieuwe besturingsmodellen? De nieuwste trends en ontwikkelingen? Kortom, hoe laat jij je talenten duurzaam sprankelen?

Ter inspiratie delen wij hieronder graag een filmpje met je van Brian Robertson, bedenker van het nieuwe besturingsmodel voor organisaties: Holacracy (2007). Brian Robertsen is een doorgewinterde ondernemer, vormgever van organisaties en ‘herstellend’ van zijn vorige functie als CEO. Een functie waar hij anderen graag van ‘vrijwaart’ door het toepassen van holacratie.

Wij wensen je veel inspiratie en kijkplezier!

Simply the best worden? Through attention, focus and quality?

Schrijf je dan hier in voor onze PA Newsletter. Graag delen of faciliteren wij datgene met/voor jou waar je echt je voordeel mee kunt doen!

cropped-ee_RGB.jpgPA & HOLACRACY?!

Brian Robertson is bedenker van het nieuwe besturingsmodel voor organisaties: Holacracy (2007). Hiernaast is hij grondlegger van de Holacracy grondwet in 2010, waarin de kern van de beginselen en de intenties van het systeem zijn vastgelegd. Verschillende organisaties in de Verenigde Staten en Europa hebben het systeem ondertussen succesvol geïmplementeerd.

Holacracy is een nieuwe manier van samenwerken. Holacracy laat leiders de teugels van hun persoonlijke kracht en overtuiging vieren door hen te laten vertrouwen op een betrouwbaar en duidelijk governance proces.

In plaats van traditioneel top-down management, gaat holacracy uit van rollen. Besluitvorming wordt autocratisch verdeeld over rollen en er wordt gewerkt in autonome rollencirkels, die onderling vergaderen, doelstellingen vormen en beslissingen nemen. Het beoogde effect van holacracy is een zelfsturende organisatie te creëren, waarin iedereen verantwoordelijkheid draagt voor zijn/haar eigen aandachtsgebied (rol), waardoor de organisatie wendbaar en snel kan bijsturen en transparant kan opereren.

Een visuele weergave van respectievelijk een traditionele top-down managementorganisatie versus een holacratische organisatie:

Visualisatie Holacracy

Voor een nadere toelichting op holacracy, verwijzen wij je graag naar onderstaande Ted van Brian Robertson “Holacracy: A Radical New Approach to Management”.

Wij wensen je veel inspiratie en kijkplezier!

Simply the best worden? Through attention, focus and quality?

Schrijf je dan hier in voor onze PA Newsletter. Graag delen of faciliteren wij datgene met/voor jou waar je echt je voordeel mee kunt doen!

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Met plezier zetten wij onze passie, expertise en ons netwerk voor je in.

Persoonlijk, deskundig en plezierig!

 

Smeenk’s Personal Assistants

Simply the best. Through attention, focus and quality.