PA, ben jij klaar voor Gen Z?Beste PA,

Ben jij klaar voor Gen Z? Hoe speel jij in op de toekomst? Op deze aanstormende nieuwe generatie? Op veranderende klantvragen? En de nieuwste trends en ontwikkelingen? Kortom, hoe laat jij je talenten duurzaam sprankelen?

Volgens David Stillman uit de Verenigde Staten, ‘s werelds enige echte Gen Z-goeroe, gaat generatie Z de werkvloer significant veranderen. Generatie Z, geboren tussen 1995 en begin 2000, is agile, betrokken en empowered. Ambitieus en tech savvy!

In zijn boek “Gen Z @ Work” dat hij samen met zijn zoon schreef, laat hij zien hoe je deze ‘kracht van de toekomst’ ten volle kunt benutten. En hoe belangrijk het is dat je optimaal aandacht besteedt aan alle voordelen en mogelijkheden die deze nieuwe generatie te bieden heeft. En dat zijn er vele!

Ter inspiratie bieden wij je hieronder de drie belangrijkste conclusies aan van de heer Stillman.

Wij wensen je veel inspiratie en leesplezier!

Simply the best worden? Through attention, focus and quality?

Schrijf je dan hier in voor onze PA Newsletter. Graag delen of faciliteren wij datgene met/voor jou waar jij echt je voordeel mee kunt doen!

cropped-ee_RGB.jpgPA, BEN JIJ KLAAR VOOR GEN Z?

 Klein etjeDigitale moedertaal: ‘phygital’

Generatie Z is opgegroeid met internet en social media. Met digitaal als moedertaal voelt zij zich hierdoor prima thuis in de wereld van snel veranderende technologie. Generatie Z beweegt zich eenvoudig als autoriteit op het gebied van technologie. Een kritische succesfactor om snel op te kunnen schakelen en een duurzaam concurrentievoordeel te kunnen behalen. Of zoals de topman van Netlix, Adrian Cockraft, het verwoordt: “Speed is market share!”.

De Stillman-heren omschrijven deze eigenschappen als ‘phygital’.

“Phygital has sort of blurred the lines between physical and digital. Generation Z sees no line at all. This generation has only known a world where their phones are smart”.

Generatie Z is snel in het stroomlijnen van processen en stelt zich aanzienlijk minder aarzelend of bang op om iets nieuws uit te proberen. Research van de heren Stillman toont aan dat deze generatie al snel vindt dat anderen zaken te lang overdenken en hierdoor te veel tijd kwijt zijn aan de uitvoering. Het kan sneller, veel sneller!

De heren plaatsen hierbij als kanttekening niet te snel te willen handelen door bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen te investeren in een trend die snel weer overwaait. Generatie Z wil in sommige gevallen misschien ook wel tè snel. Weloverwogen verschil maken tussen een hype en een megatrend, is en blijft cruciaal.

Klein etjeOnderaan beginnen en doorgroeien

Economische en politieke gebeurtenissen hebben het wereldbeeld van medewerkers uit generatie Z gekleurd. Terwijl generatie Y vaak uitstraalt ergens ‘recht op te hebben’, heeft generatie Z weer meer gemeen met generatie X. Stillman sr. beschrijft dit verschil tussen de generaties Y en Z respectievelijk als het verschil tussen ‘Wow, mijn werkgever mag blij met mij zijn’ en ‘Wow, ik ben zo blij met deze baan’. Maar liefst 76% van de geïnterviewde leden van generatie Z, gaf aan bereid te zijn om onderaan te beginnen en zich op te werken.

Stillman jr. beschrijft zijn leeftijdsgenoten als de ‘doe-het-zelf-generatie’. Voornamelijk in verband met de ongekende, online studiemogelijkheden.

“If I wanted to learn how to re-tile my bathroom floor or speak Russian, I could do all of that and anything in between by logging onto YouTube. We know that 75% of Gen Zs believe that there are other ways of getting a good education than by going to college.”

Generatie Z is bereid om verder te denken dan het traditionele pad op weg naar die eerste baan. Zij kiest bijvoorbeeld sneller voor een tussenjaar om te kunnen reizen of nieuwe vaardigheden op te doen. Dit tussenjaar kan ook voorafgaan aan een studie, omdat generatie Z graag een bewuste studiekeuze maakt. Deze generatie is op zoek naar een diepere samenhang tussen studie en praktijk!

Klein etjeAmbitieus

Vergeleken met andere generaties is generatie Z veel competitiever en onafhankelijker. Generatie Z gelooft in samenwerking en inclusie. Echter, het uitgangspunt dat iedereen wint wanneer iedereen met elkaar samenwerkt, is niet noodzakelijkerwijs realistisch.

Volgens Stillman jr. zijn er winnaars en verliezers. Wanneer werknemers uit generatie Z niet bereid zijn om zich optimaal in te zetten, zijn er vele anderen die hen simpelweg inhalen en de baan van hen overnemen. Kortom, generatie Z is competitief en gedreven!

Klein etjeGoed toegeruste professionals

Stillman sr. pleit voor het belang voor het bedrijfsleven om zich goed te realiseren dat werknemers uit generatie Z een andere benadering vragen. Generatie Z is onafhankelijk en competitief, waardoor men haar mogelijkerwijs als niet-loyaal of als non-teamplayer zou kunnen beschouwen. Dit is echter een misconceptie. Generatie Z is opgegroeid in een heel andere tijd. Een tijd waarin ontwikkelingen en technologieën elkaar in rap tempo opvolgden, waardoor zij door een andere bril kijkt. Teneinde de kracht en voordelen van deze nieuwe generatie ten volle te kunnen benutten, onderstreept Stillman sr. het belang van goed hiertoe toegeruste professionals.

Meer weten over generatie Z? Er is recent ook een podcast verschenen van Knowledge@Wharton. Om deze te beluisteren, klik je hier.

Bron: Wharton University, Knowledge@Wharton, 24 mei 2017.  

Simply the best worden?

Schrijf je dan hier in voor onze PA Newsletter. Graag delen of faciliteren wij datgene met/voor jou waar jij na de zomer echt je voordeel mee kunt doen!

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn je graag van dienst.

Persoonlijk, deskundig en plezierig!

 

Smeenk’s Personal Assistants

Simply the best. Through attention, focus and quality.